Chokladbiskvier

Chokladbiskvier. Söta, små, krämiga, sega, chokladiga bakverk.

Detta var faktiskt mitt första försök på dessa underbara små bakverk, och jag undrar varför jag inte gjort dem tidigare, men det är definitivt inte det sista.
Visst det tog sin lilla tid att göra dem men det var det definitivt värt. Godare kakor får man leta efter.

Den här gången gjorde jag smörkräm med smak av choklad och vanilj och det var verkligen supergott. Vill du göra "vanliga" biskvier så utesluter du bara kakao och vaniljsocker så blir de precis som på konditorierna.

Du kan lätt variera dem med olika smak på smörkrämen och med t ex vit chokladtopping istället.

Låt dig inte skrämmas av den långa receptbeskrivningen utan gör en sak i taget så kommer det att gå utmärkt. Och tänk på resultatet. Såå goda.

Om du inte vill ha en massa äggulor över så finns det enbart äggvita att köpa i "dunk" i välsorterade mataffärer. Kan vara ett smart köp till de här små bakverken då det går åt hela 9 äggvitor. Ifall du hittar äggvitan på dunk så kan det vara bra att veta att 6 äggvitor = ca 2 dl och 3 äggvitor= 1 dl.

Dessa små bakverk går dessutom utmärkt att frysa så ska du ha kalas eller bjudning så kan du göra dem i förväg och stoppa in dem i frysen och ta upp dem en stund innan de ska ätas istället för att stå i sista stund och baka.

Inlägg från min gamla blogg

Recept
ca 30-40 st

Mandelbotten
450 g mandelmassa
1½ dl socker
3 äggvitor

Smörkräm
400 g rumsvarmt margarin
6 äggvitor
5 dl florsocker
8 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Chokladtopping
400 g choklad
1 tsk smaklös olja t ex matolja

Gör så här:
1. Mandelbottnarna: Vispa äggvitan till ett fluffigt jämnt skum. Med jämnt menar jag små små luftbubblor. Häll därefter i sockret och vispa i några minuter. Det blir som marängsmet.Riv mandelmassan på den grova sidan på rivgärnet och vispa sedan i den. Du ska vispa tills det blir en jämn smet. Lägg bakpåtspapper på bakplåtar och klicka upp smeten på pappret. Lättast är om du använder spritspåse med en rund tyll för jämna kakor. Gör så stora som du vill ha dem. Jag tryckte ut smet stora som femkronor. Sätt in i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Låt sedan bottnarna svalna helt.

2. Smörkrämen: Vispa margarinet pösigt i en bunke. Vispa sedan äggvitor och florsocker i en annan bunke över vattenbad i några minuter. Det ska bli som marängsmet. Ta sedan bort bunken från vattenbadet och vispa smeten kall. Vispa i smöret, vaniljsockret och kakaon. Ställ in i kylen en stund.

3. Spritsa eller bre smörkrämen på mandelbottnarna. Du ska ha smörkrämen på undersidan av mandelbottnarna. Alltså den sidan som legat nedåt mot plåten. Sätt in de färdigspritsade bottnarna i frysen i ca 10 minuter.

4. Chokladtoppingen: Smält chokladen i mikron eller på spisen i vattenbad tills den är helt smält. Blanda i oljan och blanda väl. Chokladen blir då smidigare och lättare att hantera.

5. Tag ut dina spritsade mandelbottnar ur frysen och doppa dem i chokladen och sätt sedan in dem i kyl eller frys en stund för att chokladen ska stelna helt.


Lycka till :)

Gillar

Kommentarer