Fryst Vit Chokladcheesecake med Björnbärssås


Dagen till ära så får det bli ett lite festligare recept som passar just till fester eller kalas. Den här bjöds det på här hemma i nu dagarna när vi hade vänner över på middag med grillat och den här frysta cheesecaken blev en fin avslutning.


En frozen cheesecake blir ju lite som en glasstårta och det passar ju jättebra till sommarens alla festligheter. Att den dessutom går att göra ganska långt i förväg tycker jag verkligen är ett plus. Man slipper stå där och fixa och trixa precis innan bjudningen och kan istället koncentrera sig på annat och när den ska serveras är det bara att ta fram ur frysen. Kan inte bli så mycket bättre.

Den här cheesecaken kräver lite framförhållning när man ska göra den. Egentligen är den inte krånglig att göra alls, det är bara det att man måste smälta den vita chokladen i grädden och sedan låta grädden stå i kylskåpet ca 10 timmar innan man kan vispa grädden och ha den i smeten. Inte så krångligt men ingen cheesecake som man slänger ihop till kvällens kalas alltså.

Tänk att du måste börja lite mer än en dag innan den ska serveras.
Steg 1: Smälta den vita chokladen i grädden som sedan ska kylas i ca 10 timmar.
Steg 2: Göra cheesecaken, frysa in i helst 24 timmar. Gör även björnbärssåsen här och ställ i kylskåpet så är den klar och kyld när den ska hällas på cheesecaken.

Gillar du inte björnbär så går det lika bra att byta ut mot hallon, jordgubbar, blåbär, vinbär eller rabarber.

Det kommer förmodligen bli lite cheesecakesmet över.
Häll det i en glassburk så har du lite glass till en annan mysig kväll.




Recept
En 24-28 cm springform

Steg 1: Vitchokladgrädde
200 g vit choklad
6 dl grädde

Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull på låg värme (2-3:an på spisen) och den får absolut inte börja koka (då skär sig grädden sedan och man kan inte vispa den).
2. Dela den vita chokladen i små bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 10 h.

Steg 2: Cheesecakesmeten
Du behöver 3 stycken bunkar att göra de olika stegen i och det är viktigt att du gör dem i rätt ordning.

Skål nr 1
6 äggvitor

Gör så här:
1. Vispa äggvitorna till ett vitt ganska hårt skum. Börja vispa på låg hastighet och öka sedan hastigheten efter en liten stund.

Skål nr 2
6 dl vit chokladgrädde

Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hård.

Skål nr 3
6 äggulor
4 dl socker
200 g philadelphiaost
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Tillsätt vaniljsocker och vispa tills allt är väl blandat.
3. Tillsätt philadelphiaosten och vispa tills det inte är några klumpar.


Steg 3: Kakbotten + ihopsättning av cheesekaken
Skål nr 1+2+3

1 paket brago (250 g)
3 msk kakao
75 g rumstempererat margarin

Gör så här:
1.Häll i skål nr 2 i skål nr 3 och blanda väl.
2. Häll till sist ner skål nr 1 i skål nr 3 och vänd försiktigt ner äggvitan tills allt är väl blandat.
3. Krossa kakorna eller mixa dem till smulor och blanda dem sedan väl med kakaon och sedan med det rumstempererade margarinet och tryck sedan ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant.
4. Häll sedan smeten över kaksmulorna. Täck sedan formen med folie och sätt in i frysen helst i minst 24 timmar.


Björnbärssås
250 g björnbär
2 msk florsocker
½ dl vatten
½ tsk vaniljsocker

250 g björnbär till garnering = totalt 500 g björnbär/ 2 pkt frusna björnbär om du vill ha både sås och bär till garnering

Gör så här:
1: Lägg björnbären och vattnet i en kastrull och koka upp. Mosa bären mot kanterna och låt puttra ihop i några minuter.
2. Vispa i florsockret och vaniljsockret och låt koka ihop i nån minut.
3. Sila såsen genom en finmaskig sil så du får bort kärnorna.
4. Ställ såsen i kylen.
5. Häll sedan såsen över cheesecaken vid servering och garnera med björnbär.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229