Kanelbullar med mandelmassa och choklad

Hemma hos mig är det faktiskt inte så ofta som det bakas kanelbullar utan det blir för det mesta vaniljbullar. Inte för att det är så ofta det bakas vaniljbullar för den delen heller men, men...

Igår så tänkte jag iallafall att det skulle bli kanelbullar bakade men som vanligt kunde jag inte hålla mig till receptet utan var tvungen att gotta till dem litegrann med lite mandelmassa och mörk choklad. Och goda blev de...nästan lite för goda kanske...

Så ifall ni har tänkt att baka lite inför kanelbullens dag eller bara vill ha lite inspiration till en annan dags bullbak så har ni här ett smaskigt recept på kanelbullar med lite extra gott i.

Inlägg från min gamla blogg



Recept

Deg
50g jäst (för söta degar)
125 g margarin
5 dl mjölk
ca 14-15 dl mjöl
1 dl socker
½tsk salt

Fyllning
300 g mandelmassa
200 g rumsvarmt margarin
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl socker
100 g hackad mörk choklad
2-3 msk kanel

1-2 ägg till pensling
100 g smält choklad (+ ev. 1 tsk neutral olja) till garnering
1 msk florsocker till garnering

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Rör ner sockret och blanda tills socker och jäst smält samman. Det gör det efter en liten stund.
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
Tillsätt degvätskan och blanda väl.
Tillsätt salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 min.
Rör rumsvarmt margarin till en jämn smet med socker, vaniljsocker, kanel och mandelmassa till fyllningen. Blanda till sist i den hackade mörka chokladen.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del av degen till en platta.
Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C, ca 8 min.
Smält choklad i en liten kopp i micron och rör ner oljan i chokladen. Ta en tesked och gör strängar med choklad över bullarna. Låt svalna. Sikta över lite florsocker precis innan du serverar dem.

Gillar

Kommentarer