Karelsk Äppelkaka



Den här kakan eller pajen har jag vuxit upp med.
Det var en sådan där godsak som inte åts särskilt ofta men som satte sina spår. Har för mig att det var min mormor som brukade bjuda på den och receptet har jag sedan fått av min mamma som så många av mina goda recept.
Den har varit en av mina favoriter länge men det är först nu som den hamnar här på bloggen.
Varför vet jag inte riktigt.

Det är äppelkakan som har allt. Eller äppelkaka kanske man inte kan kalla den direkt.. Det är som en äppelpaj med vaniljsås i ett.
Krämig och god.
Söt men inte för söt.
Med smak av äpple, vanilj och kanel.

Den här kakan/pajen görs med fördel dagen innan den ska serveras så den hinner kallna helt och stabiliseras lite. Äter man den direkt från ugnen så rinner den bara iväg.
Jag tycker bäst om den dagen efter, kylskåpskall.

Jag använde en springform med en hög avtagbar kant. 24 cm i diameter. Pajdegen ska upp ca 5 cm på kanten för att fyllningen ska få plats.


Recept
1 kaka 24 cm diameter
(springform)

Pajdegen
200 g smör/margarin
1 ½ dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl

Fyllningen
3 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 ½ dl socker
3 äpplen (gärna granny smith)
Kanel

Gör så här:
1. Gör först pajdegen.
2. Rör smör/margarin och socker lite pösigt. Tillsätt äggen och arbeta sedan snabbt i vetemjölet till en deg. Tryck ut i en form, gärna med avtagbar kant.
3. Vispa samman alla ingredienser till fyllningen utom äpplena och kanelen.
4. Häll fyllningen i pajskalet.
5. Skala äpplena och skiva dem i skivor som du sticker ner i fyllningen. Strö sedan över ett tunt lager kanel.
6. Sätt in pajen i ugnen på 175 grader i 1 timme. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Gillar

Kommentarer