Kladdig Chokladkaka med Farinkolasås, Grädde & Jordgubbar




Sommaren är här och med den de goda Svenska jordgubbarna. Alla bakverk blir godare med färska jordgubbar på och smakar verkligen sommar. Nu så här inför midsommar tänkte jag bara tipsa er om en lätt kaka som går ganska snabbt att göra och som passar perfekt till alla sommarkalasen.

Chokladkakan är av en lite kladdigare sort och på den så har jag hällt en kolasås gjord på farinsocker, vispad grädde och färska jordgubbar.
Detta är verkligen en vinnande kombination med choklad, kola, grädde och jordgubbar. Den kommer garanterat göra succé.


Ifall du tänkt testa på den här goda kakan så är det några saker som du bör tänka på:
- Låt kakan svalna helt innan den toppas med kolasås och grädde.
- Låt även kolasåsen svalna helt innan du brer på den och bred inte på för mycket (som jag uppenbarligen gjorde...) det kommer att bli lite sås över.
- Vispa grädden ganska hård innan du brer på den.



Recept
1 kaka 24cm


Chokladkakan
100 g margarin
2 ägg
1 dl brunt farinsocker
1 ½ dl socker
2 msk ljus sirap
½ tsk bourbon vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
50 g mörk choklad

Gör så här:
1. Smält margarinet och hacka chokladen. Lägg i chokladen i margarinet tills den har smält.
2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt. Vispa sedan i sirapen.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan (sikta gärna ned dem för att slippa klumpar) med det smälta margarinet/chokladen och socker- och äggblandningen.
4. Bred ut smeten i en form, gärna med löstagbar kant.
5. Grädda i ugnen på 200 grader i 16 minuter.
6. Låt kakan svalna helt.


Farinkolasås

1 dl brunt farinsocker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
½ tsk bourbon vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Blanda farinsocker, sirap, grädde och vanilj i en kastrull och koka upp. Koka på låg-medelvärme (4:an) i 10 minuter och låt sedan svalna av helt.

Tårtan
Chokladbotten
Farinkolasås
2 dl vispgrädde
500g färska jordgubbar

Gör så här:
1. Bred den avsvalnade kolasåsen på den avsvalnade kakan. Det är viktigt att båda är kalla för annars flyter hela kakan iväg när man breder över grädden.
2.Vispa grädden ganska hårt och bred den sedan över kolasåsen.
3. Skiva eller halvera jordgubbar över. Servera direkt.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229