Kladdig Chokladkaka med Havssalt & Dulce de Leche

Nu tänkte jag bjuda på ett recept på en väldigt enkel och helt perfekt kladdig chokladkaka med mycket chokladsmak och en helt underbar konsistens.
På kakan har jag brett över en halv burk med dulce de leche/karamelliserad mjölk, lite vispad grädde och hackad mandel på toppen.

Den här kakan gör sig bäst om du bakar den dagen innan den ska ätas (annars blir den för kletig) och låter den stå i kylen i åtminstone några timmar. Du kan sedan ta ut den en timme eller två innan den ska serveras om du inte vill ha den iskall. Vispa grädden och bred över dulche de leche och grädde och strö över hackad mandel eller bara lite riven choklad.

Kakan är ganska mäktig med mycket smak så man behöver inte en jättebit för att bli nöjd.
Den räcker minst till 10-12 personer beroende på hur gottesugna de är.




Recept
En rund kaka 24 cm

150 g smör/margarin
100 g mörk choklad (jag använde marabous vanliga mörka 200g)
3 ägg
3 dl socker
1 ½ msk vaniljsocker
1 dl kakao
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk havssalt

½ burk karamelliserad mjölk/dulce de leche
2 dl vispgrädde
30 g hackad mandel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda sedan ner chokladen däri och blanda tills chokladen smält helt.
3. Vispa ägg, socker, kakao och sirap lite luftigt.
4. Vispa i mjöl och bakpulver.
5. Häll i det smälta chokladsmöret och vispa lite till.
6. Smöra en form, gärna med avtagbar kant, och häll i smeten.
7. Strö över havssaltet på smeten.
7. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
8. Låt svalna helt.
9. Bred på dulce de leche på kakan.
10. Vispa grädden och bred, klicka eller spritsa ovanpå dulce de lechen.
11. Hacka mandel eller choklad och strö över grädden.

Gillar

Kommentarer