Kladdig kaka med Lakrits och Choklad

För ett tag sedan var jag inne i en liten tebutik och hittade där en burk som jag genast kände att jag måste ha. Lakritspulver. Jag älskar lakrits och att sedan kunna baka egna saker med lakrits gör det genast lite roligare. Jag vet att lakritspulver inte direkt är någon nyhet men jag har faktiskt aldrig använt det innan.

Så vad skulle jag baka med lakritspulvret blev nästa tanke men jag hittade inget som jag faktiskt kände för för stunden och den lilla laktistburken hamnade i baklådan och glömdes bort. Men så igår så fick jag syn på den och kände att den måste komma till användning nu.

Det blev en kladdig kaka med smak av lakrits och choklad som jag bakade och till den så tycker jag att det behövs något lätt och syrligt så det fick bli helt vanlig vispad grädde som jag blandade hallon i. Supergott!

Lakritspulver finns att köpa i vissa tebutiker men jag har även sett det på ICA så det är nog inte så svårt att få tag på.

Men om du inte gillar lakrits då?
Skippa den bara!
Och istället får du en supergod, kladdig, chokladig kaka. Du kan ju även smaksätta med något annat som kardemumma eller kanel såhär i juletider.Men gör du det så ta inte 3 msk, utan ta 1 tsk krydda isåfall.

Inlägg från min gamla blogg

Recept
En rund kaka 24 cm

150 g smör/margarin
100 g mörk choklad
3 ägg
3 dl socker
3 msk lakritspulver
4 msk kakao
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Lite florsocker till garnering

4 dl grädde
ca 200 g hallon

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda sedan ner chokladen däri och blanda tills chokladen smält helt.
3. Vispa ägg, socker, lakritspulver, kakao och sirap lite luftigt.
4. Vispa i mjöl och bakpulver.
5. Häll i det smälta chokladsmöret och vispa lite till.
6. Smöra en form, gärna med avtagbar kant, och häll i smeten.
7. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
8. Låt svalna helt och servera tillsammans med t ex vispad grädde och hallon.

Gillar

Kommentarer