Kladdiga chokladmuffins med apelsinmousse


För att spinna vidare på det juliga temat med choklad och apelsin tillsammans så bakade jag dessa kladdkakiga, chokladiga muffinsen och spritsade dem med en apelsinmousse. Supergoda men mäktiga är muffinsen och den lite syrliga moussen bryter av sötman väldigt bra. En bra kombo helt enkelt.

De blir lite mer som en efterrätt och äts med fördel med sked.

Vill du göra dessa så gör apelsinmoussen först då den behöver ca 2 timmar i kylen för att bli stabil.
Apelsinmoussen går även jättebra att använda som tårtfyllning och räcker då till ett lager fyllning i en tårta.

Inlägge från min gamla blogg

Recept

Kladdiga chokladmuffins
ca 10-12 st

100 g margarin
2 ägg
2 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g mörk choklad t ex Lindt dessert 70%

Gör så här:
1. Smält margarinet och hacka chokladen. Lägg i chokladen i margarinet tills den har smält. Låt svalna något.
2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan med det margarinet och socker- och äggblandningen.
4. Fyll muffinsformar till ungefär 2/3 med smet.
5. Grädda i 200 grader i 12 minuter.



Apelsinmousse

2 st apelsiner / ca 250g apelsin
4 gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde

Gör så här:
1. Skär bort apelsinskalet och skär apelsinen i små tärningar.
2. Lägg apelsin, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut och tryck apelsintärningarna upp emot kanterna så de mosas och så mycket saft som möjligt pressas ut. Det går även bra att använda en potatismosare.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Ta en finmaskig sil över en bunke och häll apelsinmoset däri. Pressa apelsinen mot silen så all saft rinner ner i bunken.
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma apelsinsaften. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
6. Vispa grädden och rör sedan ner apesinsaften i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.

Gillar

Kommentarer