Knapriga Potatischips - utan tillsatt fett

Jag har faktiskt en liten last (ok, ganska stor last...) som inte direkt har synts till här på bloggen då det är något som jag köper färdigt i affären istället för att göra egna.
Chips!
Jag har väl hela tiden vetat att det går att göra egna men köpechipsen är ju så fruktansvärt goda(!) så den tanken har jag slagit bort varje gång.

Det är inte förrän man spanar på kalorierna i dem som man börjar tänka på vad det verkligen är som man stoppar i sig och tanken på hemmagjorda lite nyttigare chips dyker upp.
Nu menar jag verkligen inte att jag kommer sluta köpa chips. Det kommer aldrig någonsin hända. Chips är för gott för att slås ner av något så obetydligt som kalorinnehåll, man får bara äta dem med måtta.Men som ett litet alternativ till köpechipsen och helt utan tillsatt fett så får ni här ett recept på hur man faktiskt gör egna knapriga ugnsbakade potatischips där du även väljer själv vilken smak de ska få. Jag använde salt, paprikapulver och lökpulver till mina men peppar, vitpeppar, vitlökspulver, torkade örter som dill, timjan, rosmarin och oregano är ju några andra smaker som man kan använda. Det stora plusset är ju även att du vet precis vad de innehåller. Bara potatis och kryddor, inget annat.

Detta är tyvärr inget snabbt snacks utan det ska göras dagen innan du tänkt äta dem så du får vara ute i god tid.
Kanske inte riktigt lika goda som köpechips men definitivt ett nyttigare och gott alternativ. Lite som hemmagjorda lantchips.


Tips:
- Ju tunnare du skivar dem desto godare blir de sedan. Om de är lite tjockare så blir de nästan för knapriga.
- Smaka inte på dem när de precis har kommit ut ur ugnen. De är då fortfarande lite sega innan de torkat ordentligt vilket inte är gott alls.
- Krydda inte för lite. Mycket faller av när de torkar.
Recept
ca 80 g färdiga chips

5-6 potatisar (normalstora)
salt
paprikakrydda
lökpulver

Gör så här:
1. Vill du ha skalet på så skrubba potatisarna annars så skalar du potatisarna. Jag hade skalet kvar på mina.
2. Skär i så tunna skivor du kan, ju tunnare desto godare blir de sedan. Lättast är att använda en osthyvel eller om du har en mandolin.
3. Lägg skivorna så tätt som du bara kan på ett bakplåtspapper på en plåt. Det blir 2 stycken plåtar. Strö över kryddorna. Strö över ganska mycket för en del trillar av när de torkar.
4. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in båda plåtarna samtidigt. Effektivast är om du använder varmluft som har en jämn spridning i ugnen. Sätt klockan på 15 minuter i taget och när det gått 15 min så vädrar du ut fukten ur ugnen. Sammanlagt så ska dessa vara inne i ca 1 h och 15 minuter. När chipsen har börjat krulla sig så kan du börja röra runt bland dem. Rör varje 15 minuter då du vädrar ut fukten. Du kan även sätta in dem på 115 grader för ett effektivare resultat men då får du röra mer och passa dem så de inte bränner.
5. Känn på chipsen när de är klara i ugnen de ska vara hårda då. Om de inte är det så får du torka dem en stund till i ugnen.
6. När de är klara i ugnen så låter du dem ligga och torka någonstans där det är torrt till dagen efter. Dagen efter är de klara att ätas.

Gillar

Kommentarer