Kyckling- & Paprikagryta med Timjan

Såhär när mörkret och kylan börjar inta vårt lilla land så tycker jag att det är lite extra gott med grytor och soppor att värma sig med.
Det får även gärna vara lite sting i rätterna så man blir varm i hela själen. Men eftersom alla inte är lika förtjusta i hetta som jag är så rekommederar jag er att pröva er fram med cayennepepparn som står för hettan i den här grytan. Peppra lite, smaka av och peppra sedan lite till tills du får just den rätta hettan som passar dig och de som ska avnjuta grytan.

Här hemma åt vi den här grytan tillsammans med vanligt ris men det är nog även gott med basmatiris, jasminris, bulgur eller couscous.



Recept
4 portioner

700g kycklinginnerfilé
2 röda paprikor
½ purjolök
5 bitar soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
2 tsk svartpeppar
1 msk paprikapulver
1 krm salt
1 krm-3 krm cayennepeppar (läs i texten ovan)
2 msk hackad färsk timjan
2 msk ajvar relish
1 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
4 dl matgrädde
1 dl vitt vin
1 ½ dl vatten

Gör så här:
1. Hacka rödlök, paprika, soltorkade tomater och purjo, pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Skär kycklinginnerfiléerna i mindre bitar.
3. Fräs rödlök, purjo, soltorkade tomater, paprika och vitlök tillsammans med kycklingbitarna i lite olivolja tills kycklingen är genomstekt och löken är mjuk.
4. Krydda med alla kryddor förutom cayennepepparn.
5. Häll i vinet, ajvar, grädde, creme friche, vatten och hönsbuljongtärningen och rör om. Låt koka ihop i några minuter och rör om.
6. Krydda med lite cayennepeppar, smaka av och krydda kanske lite till tills du får den hettan som du vill ha på grytan.
6. Servera tillsammans med ris, bulgur eller couscous.

Gillar

Kommentarer