Kycklingpaj med Soltorkade Tomater & Fetaost



Pajer tycker jag själv passar precis när som helst. Det är perfekt bjudmat när man ha några få vänner över och det är lika lätt att dubbla eller trippla recepten och bjuda på många pajer på buffén.
Men lika gott som det är att bjuda på så är det att sitta hemma bara vi två om mumsa på lite paj med en god sallad till en mysig kväll.

Så här på sommaren kan man ju också lätt svänga ihop en paj på morgonen eller kvällen innan, packa picknickkorgen och ge sig ut på en mysig lite pajpicknick vid havet eller i skogen.


Vart eller hur man nu har tänkt att äta pajen så är det en underbar maträtt som jag gör alldeles för sällan här hemma. Den här pajen har jag gjort med kyckling, fetaost, soltorkade tomater, spenat, paprika, chili och vitlök. Ett ihopkok av de mesta av mina favoritingredienser.

Det är det som är det fina med paj: man slänger i det man gillar och gör en god röra av det hela, i ett pajskal och in i ugnen en stund och sen är det klart.
Enkelt och så gott!

Servera med en stor krispig sallad och något gott att dricka till så har du allt du behöver för en perfekt myskväll, picknick eller bjudning.



Recept
1 Mindre paj
(diameter 26 cm höjd 3 cm)

Pajskal

5 dl mjöl
½ dl vatten
180 g smör/margarin

Fyllning
500 g kycklinginnerfilé eller kycklingfilé
1 paprika
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
1 näve babyspenat (ca 30 g)
ca 5 soltorkade tomatbitar
3 dl creme fraiche (34%)
½ dl vitt vin (t ex matlagningsvin)
1 msk sambal oelek
1 msk ajvar relish
1 msk tomatpuré
100 g fetaost
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver

1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka kyckling och grönsaker.
4. Fräs kycklingen tillsammans med paprika, purjo, soltorkade tomater, spenat och vitlök tills kycklingen är genomstekt.
5. Blanda i creme fraiche, sambal, ajvar, tomatpuré, svartpeppar, salt, paprikapulver och vitt vin och koka ihop i nån minut. Ta bort från värmen.
6. Skär fetaosten i tärningar och blanda ner i kycklingröran.
6. Lägg kycklingröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader i 10 min och sänk sedan värmen till 200 grader och låt pajen vara inne i 20 minuter till.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229