Mums-mums

Mums-mums eller gräddbullar...ja vad man kallar dem spelar inte riktigt så stor roll. Vi har nog alla ätit dem med förtjusning både som barn och vuxna. Den mjuka klibbiga fyllningen täckt med choklad på det lilla rånet...att det kan vara så gott!

Eftersom det är svårt att bara äta en så passar det ju utmärkt att det blir ganska många av det här receptet. Blir det mot all förmodan över några stycken så passar de alldeles utmärkt att frysa in till en annan dag och en annan fika.

Vad ska man då tänka på när man gör dessa? Jo det som jag själv märkte av var att jag värmde chokladen alldeles för mycket så när jag skulle doppa mums mumsen i den så blev det mer än hett kan jag säga. Så det blev tiill att vänta en stund innan doppningen för att slippa brännblåsor på fingertopparna. Det är också enklast om du har antingen en köksmaskin som vispar eller en elvisp på ställning då det tar en stund att vispa men det går ju självklart med en elvisp utan ställning också, det blir bara lite jobbigare.

Jag använde en pepparkaksform till att stansa ut små rundlar i smörgåsrånen men du kan ju använda precis vad som än fungerar. Min form var såpass stor att det blev 2 st rundlar/smörgåsrån.

Det roliga med de här små sötsakerna är ju att du kan spritsa dem som du vill, jag använde här en rund tyll, byta ut den mörka chokladen mot vit choklad istället eller varför inte doppa dem i candy melts. Dekorera dem med strössel eller kokos eller låt dem vara precis som de är.

Inlägg från min gamla blogg

Recept
ca 40 mindre eller 20 större

½ äggvita
2 1/4 dl socker
1 ½ msk florsocker
3/4 dl kallt vatten

3/4 dl hett vatten
3/4 msk gelatinpulver
1 msk vaniljsocker

20 st smörgåsrån

400 g choklad
½ tsk matolja eller annan olja med neutral smak

Gör så här:
1. Börja med att blanda äggvita, socker, florsocker och kallt vatten i en ganska så stor bunke.
2. Blanda ut gelatinet i det heta vattnet och rör tills det har löst upp sig helt.
3. Häll i gelatinblandningen i äggviteblandningen och vispa det hela på hög hastighet till smeten har kallnat och är mycket fluffig, det kan ta en bra stund.
4. Stansa ut rundlar i smörgåsrånen och fyll sedan en spritspåse med fluffet och spritsa på rundlarna.
5. Sätt in de färdigspritsade i frysen i ca en timme för att stelna inför doppandet i chokladen.
6. Smält chokladen i micron eller över vattenbad och rör därefter i oljan.
7. Doppa mums mumsen i chokladen och dekorera eventuellt dem om du vill och ställ sedan in dem i frysen en stund till för att stelna.
8. NJUT av dina goda bakverk :)

Gillar

Kommentarer