Paprikaköttbullar i Pitabröd med Ajvarsås


Enkla rätter som inte tar så värst lång tid att göra är ju ett ganska genomgående tema här hemma. Olika varianter av snabbmat som sedan görs om till hemlagat är också något som vi gillar starkt.

Pitabröd tycker jag är perfekt att ha i frysen och du kan lätt ta fram dem och fylla dem med lite vad som helst som du hemma.
Dessa pitabröden fyllde jag med goda paprikaköttbullar, sallad, grönsaker och en paprikasås gjord på ajvar relish.
Salladen är faktiskt min egen plocksallad från trädgården som har växt så otroligt fint. Gjorde två rader av två olika sorters plocksallad och nu har vi mer än vad som går att äta upp. Blir mycket saker med sallad till här hemma.

Detta är en ganska snabb och bra rätt där var och en kan välja precis vad de vill stoppa i sina bröd. Lite som tacos men ändå inte.
Passar bra till kvällsmyset.

(Inlägg från min gamla blogg)

Recept
ca 4 -5 port

ca 10 pitabröd
sallad
paprika
gurka
tomat

Köttbullarna
ca 40 köttbullar (mamma scan-storlek)

400g nötfärs
1 röd lök
½ röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
1 msk ajvar relish
1 tsk kalvfond
2 msk hackad färsk oregano
3/4-1 dl ströbröd
olivolja + smör/margarin till stekning

Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna förutom nötfärsen, oreganon och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Hacka oreganon och bland i färsen.
5. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Tänk på att ströbrödet sväller lite så blanda inte i för mycket. Börja med 3/4 dl och vänta sedan 5 minuter och behövs det mer så häll i lite till då.
6. Rulla bollar som du sedan steker i smör/olja i stekpanna. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Kolla en köttbulle för att se att de är helt genomstekta.

Ajvarsås
till ca 10 pitabröd

2 vitlöksklyftor
4 dl turkisk/grekisk yoghurt
1 tsk svartpeppar
1 krm salt
4 msk ajvar relish
2 msk hackad färsk oregano

Gör så här:
1. Pressa vitlöksklyftorna i en skål.
2. Blanda i resten av ingredienserna. Blanda väl.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229