Potatis- och purjolökssoppa


Nu har hösten verkligen kommit till Sverige och här hemma myser vi med varma filtar och eldar i kaminen för fullt. Vi avnjuter vår första höst i vårt lilla hus på landet och har insett att hösten kan vara ganska så fin när man inte bor mitt inne i en stad. Här ute så har träden börjat ändra färg och det är så vackert med alla olika nyanser av gult och rött blandat med de träden som faktiskt fortfarande har gröna löv kvar..

Idag blev det lite höstig mat till mellanmål med en potatis- och purjolökssoppa som värmer gott.
Den här sopppan har varit en av mina favoriter i många år och jag brukar även frysa in den i burkar för att kunna ta upp och tina en ruggig kväll när man vill ha något extra gott och värmande till kvällsmat.

Soppan tar inte lång tid att göra och momenten är få och lätta. Det är en sopppa som smakar som att den är mer avancerad än vad den är.
Den är inte helt fel att bjuda på som en liten förrätt heller på middagsbjudningen och den uppskattas av både vuxna och barn.

Inlägg från min gamla blogg

Recept
4 port

6 medelstora potatisar (mjöliga)
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk margarin till stekning

ca 5 dl mjölk
salt
vitpeppar

Gör så här:
1. Skala och skiva potatisen.
2. Strimla purjon och pressa vitlöken och lägg i en gryta och stek i margarinet tills purjon mjuknat. Den ska inte få färg.
3. Häll i vattnet över purjon och lägg i den skivade potatisen och buljongtärningen. Koka i 15 minuter. Ställ av från värmen.
4. Mixa soppan med en mixerstav och häll sedan i mjölken och lite salt och vitpeppar. Koka upp soppan igen.
5. Smaka av och tillsätt eventuellt mer mjölk om du vill ha en tunnare soppa.

  • Soppa

Gillar

Kommentarer