Saftiga Kanelbullar


Kanelbullar, finns det något bakverk som påminner så mycket om ens barndom som just kanelbullar?
När man fick vara med och baka dem tillsammans med mamma. Lillbrorsan åt deg som säkert många av er också har gjort men själv kan jag aldrig komma ihåg att jag gillat just degätandet. De färdiga bullarna tycker jag är så mycket godare.

Mannen min däremot står som en hök över bulldegen när det bakas här hemma och propsar på att få alla kantbitarna.
Är ni fler där ute som har det så eller äter ni upp degen själva?

Ibland tycker jag att kanelbullar kan bli lite torra och tråkiga så inför detta bullbaket så researchade jag så mycket jag kunde om hur man får just saftiga bullar och gärna även så luftiga som möjlig.

Det som jag kom fram till efter ett väldans googlande och jämförande av olika recept med mitt egna så kom jag fram till det här, testade det och resultatet blev grymt.

Så här kommer nu bästa tipsen för saftiga, luftiga kanelbullar:

* Byt ut sockret i degen mot vit sirap
* Vetemjöl Special istället för vanligt vetemjöl
* Rumsvarmt margarin i degen istället för smält smör
* Knåda degen ordentligt (ca 10 minuter i t ex en kitchen aid eller så länge du orkar för hand)
Recept
ca 40 st bullar
Deg
50 g jäst (för söta degar)
5 dl mjölk
1 tsk kardemumma
1 tsk bourboun äkta vaniljpulver/ 2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vit sirap
ca 15 dl (820 g) Vetemjöl Special
125 g rumsvarmt smör/margarin
½ tsk salt

Fyllning
150 g rumsvarmt smör/margarin
2 ½ msk kanel
½ tsk bourboun äkta vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl socker

Topping
1 ägg
pärlsocker efter tycke

Bullformar

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med kardemumma och vaniljpulver till fingervarmt (37 grader).
3. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen har lösts upp helt. Häll sedan över resten av mjölken och sirapen och blanda.
4. Rör ner det mesta av mjölet (ca 13 dl) och saltet och blanda. Resten av mjölet använder du när degen har jäst en gång. Har du köksmaskin så börja knåda degen i maskinen här. På låg hastighet. Klicka sedan ner smöret/margarinet medans du fortsätter att knåda degen på låg hastighet. Kör maskinen i ca 10 minuter. När degen är färdigknådad så ska den fortfarade vara ganska lös. Har du ingen köksmaskin så får du klicka i smöret/margarinet och knåda degen för hand så länge du bara orkar.
5. Jäs degen under bakduk till lite mer än dubbel storlek. Det tar ca 40 minuter.
6. Under tiden som degen jäser så gör du fyllningen. Blanda ihop rumsvarmt smör/margarin tillsammans med socker, kanel och vaniljpulver i en bunke. Lättast är att blanda ihop det med hjälp av elvispen och då kör du på lägsta hastigheten tills allt är ordentligt blandat.
7. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda ihop med lite mjöl lite lätt. Dela degen sedan i två delar och kavla ut dem till två rektangulära plattor.
8. Bred fyllningen jämnt över plattorna och rulla sedan ihop dem. Skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg varje skiva i en bullform på en bakplåt. Täck över plåtarna med bakdukar och jäs i ca 30 minuter.
9. Värm ugnen till 250 grader.
10. När bullskivorna jäst klart så vispa upp ett ägg och pensla varje skiva med ägg och strö sedan över lite pärlsocker.
11. Sätt in i ugnen i ca 8 minuter. Jag satte klockan på 7 minuter och passade dem sedan noga och tog ut dem när jag tyckte att de hade perfekt färg.

Gillar

Kommentarer