Salta kex med chili

Goda kex att ha på ostbrickan är ju inte direkt svårt att hitta i butikshyllan. Det finns mängder av varianter i alla möjliga smaker och former.
Men jag tycker ändå att det är lite roligare att bjuda på något som man faktiskt har gjort själv. Det kanske är kärleken som du bjuder hemma i soffan en mysig kväll.
Dessutom vet du ju exakt vad de innehåller om du bakar dem själv.


Detta är lite av ett basrecept på kex och man får sedan smaksätta efter vad man själv gillar. Här hemma är ju chili en stor favorit så det blev chiliflakes och flingsalt på mina. Annars kan man ju även smaksätta med torkade örter såsom timjan, rosmarin eller basilika.

Dessa går ganska snabbt och lätt att knåpa ihop och det är bara vid själva utkavlingen som man egentligen stöter på problem. Eller problem och problem, man får hjälpa degen lite genom att nypa ihop kanterna där den tenderar att spricka ganska lätt.

Jag har ju använt chiliolivolja i det här receptet vilket passar fint till mina med chilismak men den ersätter du bara med vanlig olivolja om du vill ha någon annan smak.

Servera tillsammans med t ex hemmagjord färskost (<-- recept), en god lagrad ost och lite vindruvor eller melon.

Inlägg från min gamla blogg


Recept
Ca 30 st kex

3 1/3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk chiliolivolja
1 krm bikarbonat

Flingsalt
Chiliflakes

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en skål och knåda ihop till en deg.
2. Plasta in degen i plastfolie och lägg den i kylskåpet i 10 minuter.
3. Kavla ut degen ganska tunt på ett mjölat bakbord och tryck till kanterna hela tiden eftersom de gärna spricker.
4. Stansa ut rundlar med t ex en pepparkaksform eller ett litet glas. Knåda om resterna av degen och kavla ut igen så du får ut så många kex som möjligt.
5. Strö flingsalt och chiliflakes över de utstansade rundlarna och kavla försiktigt över med kaveln så smaksättningen fastnar i kexen.
6. Sätt på ugnen på 200 grader.
7. Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i ca 10-15 minuter.

  • Kex

Gillar

Kommentarer