Små frasiga äppelpajer

Om det är någonting som jag saknar i vår trädgård så är det ett äppleträd fyllt med goda smakrika äpplen som man kan baka en massa gott med eller bara göra äppelmos eller äppelmust av. Det hade varit nåt.

Nu fick jag istället lite äpplen från min brors trädgård och idag så kände jag verkligen för att baka något med höstkänsla. För det är det verkligen här hemma. Kylig frisk höstluft och trädgården är fylld av löv från ekarna som vi inte orkat kratta upp ännu.

Så till bakningen då, vad är mer höstigt än goda små pajer med smak av äpplen och kanel? Inte så mycket tycker jag iallafall.

Jag gjorde dem i dessa rosa små porslinsformarna från Ib Laursen, som egentligen är muffinsformar, från Tårtdecor.se som även passade utmärkt att göra minipajer i. De kommer verkligen att användas flitigt här hemma både till muffins pajer och annat. Man kan ju även ha dem som små serveringsskålar med tillbehör eller dipp till middagen eller kvällsmyset.

Vi åt dessa smaskiga små pajerna när svågern var på besök idag och jag serverade dem tillsammans med lite vispad grädde med vaniljsocker i. Det var precis lagom ihop med den söta pajen som även innehåller flagad mandel och vit choklad.

Inlägg från min gamla blogg

Recept
ca 6-7 minipajer

1 ½ dl mjöl
1 ½ dl havregryn
1 msk sirap
100 g margarin
50 g riven vit choklad
25 g mandelflagor
1 tsk vaniljsocker

2-3 äpplen
1-2 tsk kanel
3 msk sirap

Gör så här:
1. Skala äpplena och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en skål och strö över kanel och sirap. Blanda väl.
2. Blanda mjöl, havregryn, riven vit choklad, flagad mandel och vaniljsocker väl i en bunke och arbeta sedan ner smöret för hand. Tillsätt sedan sirapen och arbeta ihop tills degen är smulig.
3. Lägg äpplebitarna i botten på formarna och bred ut smuldegen över äpplena och sätt in pajerna i ugnen på 225 grader i ca 10-14 minuter eller tills pajerna har fått lite färg.
4.Servera tillsammans med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

Gillar

Kommentarer