Swiss Meringue Buttercream Cake

Igår så var vi iväg och firade en blivande 7åring som faktiskt fyller år först imorgon men det fick bli ett lite tidigare firande med lite tårta och presenter.

Födelsedagsbarnet ogillar tyvärr choklad (?!) så det fick bakas en tårta helt utan detta.
Temat blev rosa och fluffigt till en rosaälskande liten tjej med en rosa tårta innehållandes jordgubbsmousse och bananmousse täckt med en marängsmörkräm.

Tårtbotten och mousserna gjorde jag som vanligt en till två dagar innan och fyllde tårtan gjorde jag dagen innan och så fick den stå inplastad i kylen tills den skulle täckas med smörkrämen.

Smörkrämen kan man ju faktiskt även smaksätta med annat än vanilj som jag använde och det finns ju en väldans massa aromer att välja bland. Men vanilj och maräng passade bra tillsammans med jordgubb och bananmousse i denna söta och goda tårtan.

Den här smörkrämen passar även riktigt bra som frosting på cupcakes men då räcker det att göra halva det här receptet om du vill ha frosting till tolv cupcakes.

Inlägg från min gamla blogg

Recept

Tårtbotten
(görs dagen innan) Blir lagom till att dela till 3 delar

5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget,samtidigt som du fortsätter att vispa.
4. Använd en form med löstagbar kant. Det är enklast tycker jag. Gör en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Lägg även bakplåtspapper i bottnen och kläm fast.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i ca 45-50 min på 175 grader. Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.



Jordgubbsmousse
1 lager i en tårta

250 g jordgubbar
4 gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde

Gör så här:
1. Tina bären.
2. Lägg bären, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut och mixa sedan bäre till puré med en stavmixer.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma hallonpurén. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
5. Vispa grädden och rör sedan ner jordgubbspurén i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.



Bananmousse
1 lager i en tårta

3 mogna bananer
3 äggulor
½ dl socker
2 dl vispgrädde
ca 4 msk marsánpulver
1 msk pressad citron

Gör så här:
1. Vispa äggulorna tillsammans med sockret, tills det blir lite pösigt. Häll i bananerna i äggsmeten, och rör om.
2. Mosa bananerna riktigt ordentligt. Vispa i bananmoset i äggsmeten. Häll i den pressade citronen.
3. Vispa grädden ganska hårt, och tillsätt banansmeten.
4. Vispa i marsanpulver tills moussen får den konsistens som du vill ha.



Swiss Meringue Buttercream Frosting
Lagom till att täcka en tårta

4 äggvitor
3 ½ dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
400 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker

ev pasta/karamellfärg

Gör så här:
1. Häll i socker äggvitor och citron i en metallbunke och vispa med elvisp över vattenbad tills smeten nått 65 grader. Ca 5-6 min.
2. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa smeten tills den har kallnat. Ca 10 min. Enklast om du har en köksmaskin eller visp med ställning.
3. Vispa i det rumsvarma smöret lite i taget och vispa tills det har blivit en jämn smet. Vispa sedan i vaniljsockret. Här vispar du även i eventuell färg.
4. Vispa i florsockret lite i taget.
5. Spritsa eller spackla den fyllda tårtan med smörkrämen.

Om det skulle vara så att du inte använder all smörkräm så går den bra att frysa in.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229