Tiramisu med Choklad & Jordgubbar
Tiramisu är en sådan där dessert som om du en gång har gjort den hemma så kommer du göra den om och om igen. Så god är den.
Men bara för att man gör den om och om igen så betyder det ju inte att man inte kan variera den. Denna dessert kan varieras i det oändliga med olika smaker.
Det enda som du behåller är just äggsmeten och savoiardikexen och sedan byter du och lägger till som du vill.

Tidigare har jag lagt upp mitt recept på Tiramisu med Baileys som är en helt underbar dessert. Men nu när det är sommar och sol så tycker jag att det är kul att även göra desserterna lite somriga och vad är inte mer sommar än just jordgubbar?
Den här varianten av Tiramisu är dessutom barnvänlig och alltså helt utan alkohol. Istället för likör så är kexen doppade i varm choklad.

Så i den här desserten så varvas äggsmet, med savoiardikex doppade i varm choklad och färska Svenska jordgubbar. Det blir inte så mycket bättre.
Lagom sött och lagom fräscht.

Kanske något att servera till Midsommar?Recept
4 portioner

ca 8 st Savoiardikex (beror på storleken på dina glas)
(Savoiardikexen finns även som glutenfria. Märket heter Schär.)
1 pkt Marscarponeost (250g)
2 äggulor
2 äggvitor
4 msk socker
1 krm bourbon äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 tsk kakao
1 tsk farinsocker

Gör så här:
1. Separera äggulor från äggvitor och lägg i två olika skålar. Vispa först upp äggvitorna till ett hårt vitt skum och tillsätt sedan 1 msk socker och visp lite till så det blir som marängsmet.
2. Vispa äggulor tillsammans med 3 msk socker tills det hela blir vitare och lite fluffigare. Tillsätt sedan hela burken med mascarponeost och vispa till en jämn smet.
3. Vänd ner äggvitemarängsmeten i äggulesmeten och tillsätt vaniljpulvret och blanda noga. Inte vispa.
4. Blanda mjölk med kakao och farinsocker i en kastrull och koka upp medan du vispar. Sjud tills sockret smält helt och det ser ut som varm choklad. Doppa sedan alla kexen på båda sidor i den varma chokladen. Du behöver bara doppa dem i någon sekund på varje sida. Bryt kexen i två eller mer delar så de passar i dina portionsskålar. (jag bröt mina på mitten bara och det blev 2 hela kex/4 halva till varje skål)
5. Börja med att lägga kex i botten på skålarna och täck sedan med en ganska stor sked med smet. Lägg sedan i ett lager med skivade jordgubbar och över det mer kex och sedan smet på igen. Smeten ska täcka kexen så de blir mjuka av smeten.
6. Ställ in i kylskåpet i minst 5 timmar innan servering.
7. Innan du serverar så pudra över kakao på toppen och lägg sedan ett lager jordgubbar på toppen.

Gillar

Kommentarer