Vaniljcupcakes med jordgubbscurd

Idag var det jordgubbar som jag tog fram och gjorde en riktigt frisk och god jordgubbscurd med lite citronsmak som jag sedan fyllde muffins med och toppade med vaniljgrädde. En liten smak av sommar blev det.

Jordgubbscurden räcker till fyllning i ca 12 st muffins men man kan ju alltid göra en dubbel eller trippel sats när man ändå håller på. Curden håller i 3 veckor i kylskåp och passar i en massa bakverk eller till scones.

Vaniljgrädden är 3 dl grädde som jag vispat ganska fast och sedan blandat i ½ tsk äkta vaniljpulver. Det går självklart bra med vaniljsocker också ifall du bara har det hemma men då tar du istället 1 tsk vaniljsocker till 3 dl grädde.

Tänk på att Curden tar ett tag att göra så gör den gärna innan du börjar med muffinsen så du har det momentet klart.

Att fylla muffinsen är inte så svårt och har du en äppelurkärnare hemma så passar den utmärkt och du gör bara ett runt hål i mitten av muffinsen med den och drar sedan rakt upp. Fyll sedan muffinsen med curden. Lättast är att spritsa i den med hjälp av en spritspåse och tyll men det går även bra att få i curden med hjälp av en liten tesked. Spritsa eller klicka därefter grädde över så gömmer sig curden däri som en god liten överraskning.

Inlägg från min gamla blogg

Recept

Vaniljmuffins
Ca 12 st

100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 ½ msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Sätt in i ugnen på 175 grader i 12-15 minuter.


Jordgubbscurd med citron

250 g jordgubbar
2 dl socker
1 msk pressad citron
50 g margarin/smör
2 ägg

Gör så här:
1. Använder du färska bär så mosa dem i en kastrull med t ex en gaffel eller potatisstöt, om du har frusna så tina dem först och mosa dem sedan. Lägg dem i en kastrull och sjud dem på svag värme i 5–10 minuter.
2. Mixa bären till en slät puré med en mixerstav och blanda sedan i citronjuicen. Häll ev över i en annan skål.
3. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och tillsätt socker, margarin och uppvispat ägg. Blanda väl. Fortsätt att värma över vattenbad under ständig omrörning tills curden har tjocknat. Det tar ca 20–30 minuter.
4. Ska du fylla muffins så låt curden kallna lite innan. Ska du använda den någon annan dag så häll upp curden i mindre varma och väl rengjorda glasburkar. I kylen håller den i 3 veckor.

Gillar

Kommentarer