Vanilla MeringuesSega, stora goda vaniljmaränger toppade med lite smält choklad.
Låter det gott? Det var det kan jag säga!

Och hyfsat enkla att göra var de också om man bortser från momentet där du ska vispa marängsmeten över vattenbad. Där finns en liten chans för att bränna sig på vattenångan, vilket jag självklart lyckades med, och kramp i armen är nog något man får räkna med.

I moment nr 2 där du ska vispa den varma smeten tills den blir kall (vilket tar ca 20-25 minuter) så var det väldigt skönt att låta KitchenAid:en göra hela jobbet. Eller om du har en elvisp med ställning så är det lika bra.

Efter dessa två moment är klara så är det bara bakningen i ugnen kvar vilket tar ca 1 timme och efter dessa 2 timmars vispande och ugnsbakande så kan du snart avnjuta dessa söta, sega och otroligt goda maränger. Den som väntar på något gott, eller? :)


Recept

5 äggvitor
3 1/4 dl socker
1 tsk citronjuice (pressad citron på flaska t ex)
1 msk vaniljsocker

100 g choklad

Gör så här:
1. Koka upp vatten i en kastrull och placera en skål med äggvitorna i ovanför det kokande vattnet. Skålen ska alltså inte nudda vattnet. Vispa äggvitorna till skum och häll sedan i sockret lite i taget medans du fortsätter vispa hela tiden. Fortsätt vispa tills smeten har nått ca 65 grader (här behöver du alltså en hushållstermometer) och då tar du bort skålen från vattenångan.
2. Häll i citronjuicen och vaniljsockret i smeten. Nu ska du fortsätta vispa smeten tills den har svalnat vilket tar ca 20-25 minuter.
3. När smeten är klar så är den seg och du kan lätt använda slickepotten och klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Det blir ca 4-6 stycken beroende på hur stora du gör dem.
4. Sätt ugnen på 150 grader och baka marängerna i 60 minuter. De blir då ganska sega och kladdiga inuti. Vill du ha dem mindre kladdiga så bakar du dem i 10 minuter till.
5. Smält chokladen i vattenbad och ringla den sedan över dina maränger.

Gillar

Kommentarer