White Chocolate Fudge with Almonds


Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva dessa små godsaker på ett riktigt sätt. De är så goda att man bara vill äta upp dem allihop på samma gång, samtidigt som man vill spara dem och äta dem en och en lite då och då för att dra ut på det goda.

Fudge i sig är ju otroligt gott och dessa med vit choklad och mandel blir då mer än otroligt gott om ni förstår vart jag vill komma med det hela.

Egentligen ska man nog äta en bit till kaffet eller efter maten men risken finns att de slinker ner allihop under en mysig ledig kväll...

När du gör dessa så underlättar det om du har en stektermometer eller godistermomater av något slag för att veta när smeten har kokat klart. Men har du inte detta så går det självklar också bra att göra kulprov. Droppa då i lite smet i ett glas kallt vatten och kolla sedan om det går att forma en kula av smeten. Går det så är smeten klar.

Inlägg från min gamla blogg


Recept

2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl vit sirap
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
150 g vit choklad
50 g hackad mandel

Gör så här:
1. Koka mandeln i lite vatten tills skalet bubblar sig lite. Häll av vattnet och pluppa ur mandeln ur sitt skal. Hacka mandeln fint.
2. Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
3. Ta kastrullen från värmen. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat.
4. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.

Gillar

Kommentarer