Apelsin- och chokladfudge

Sedan jag upptäckte hur lätt det är att göra hemmagjord fudge så har det blivit lite av en favorit. Jag kommer på mig själv med att sitta och tänka på olika smakkombinationer till framtida fudge och det finns ju så mycket gott som man vill göra. Det finns ju oändligt med smakkombinationer som kommer att smaka helt underbart så hur ska man välja?

Men så här inför julen så känns det rätt att göra dem med lite juligare smaker och den här gången blev det något som känns som jul för mig. När jag var liten så fick jag och min bror alltid en ask med romerska bågar av min mammas moster och den smaken är jul för mig än idag. Så därför blev det smaskiga fudge inspirerade av romerska bågar fast med mörk choklad istället för att det inte ska bli för sött. Men gillar du hellre ljusare choklad så är dessa nog helt fantastiska med marabou mjölkchoklad också. Jag har istället använt marabous mörka choklad i dessa som jag tycker är riktigt god. Men som sagt har du någon annan favoritchoklad så ta den.


Inlägg från min gamla blogg


Recept
ca 30 bitar

2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
50 g smör eller margarin
150 g mörk choklad
1 msk pressad apelsin
1 msk rivet apelsinskal

Gör så här:
1. Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
2. Under tiden som fudgen kokar så passa på att hacka chokladen och ta fram rätt mängd smör/margarin. Tvätta apelsinen mycket noga och riv skal på ett rivjärn.
2. När temperaturen når 125° ta kastrullen från värmen. Rör ner smöret, den hackade chokladen, rivet apelsinskal och pressa í lite saft från apelsinen. Rör försiktigt tills allt är blandat och chokladen har smält.
4. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt, helst i kylen.

Gillar

Kommentarer