Färsbiffar i Sås med Brandy, Dijonsenap & Timjan



Här kommer ännu ett gott recept på färsbiffar. Det blir en hel del sådana här hemma faktiskt. Det är en maträtt som jag tycker är kul att laga och självklart så tycker vi båda här hemma att det är väldigt gott.
Enkelt att variera i smaksättning är det ju också, både färsbiffarna och såsen.

Den här gången blev det väldigt enkla biffar i en smakrik sås med dijonsenap, brandy och timjan.
Dessa gjorde jag första gången en vecka innan de som ni ser på bilderna och de blev så bra så jag fick göra om dem veckan efter, fota dem och nu dela med mig av receptet till er.

Brandyn som jag använt är St Rémy VSOP brandy men du kan använda vilket annat märke på brandy eller cognac som du vill.


Färsbiffarna
8-10st/ 4 port

400 g nötfärs
1 ägg
1 gul lök
1 msk senap (vanlig Slotts)
1 tsk svartpeppar
1 krm salt
1 tsk kalvfond
1 msk matgrädde
1-2 vitlöksklyftor
3/4-1 dl ströbröd
2 msk Smör

Såsen:
1 msk kalvfond
6 dl matgrädde
1 ½ tsk dijonsenap
1 msk soja
½ kruka hackad färsk timjan
1 tsk svartpeppar
1 krm salt
2 msk brandy/cognac
1 msk maizena ljus redning

Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna förutom nötfärsen och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Tänk på att ströbrödet sväller lite så blanda inte i för mycket. Börja med 3/4 dl och vänta sedan 5 minuter och behövs det mer så häll i lite till då.
5. Rulla bollar som du sedan plattar till och steker i smör i stekpanna. Stek i ca 10 minuter medans du vänder på dem då och då så de inte bränns. Kolla en färsbiff för att se att de är helt genomstekta. Lägg sedan biffarna åt sidan på en tallrik. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Tillsätt alla ingredienserna till såsen och vispa ihop lite lätt medans såsen kokar upp. Låt sjuda i några minuter och lägg sedan i pannbiffarna i såsen.
7. Servera med klyftpotatis och en god sallad.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229