Färsbiffar med Fetaost & Rosmarin


Enkla och goda färsbiffar tycker jag passar till de flesta tillfällen. Både som vardagsmat, helgmat och festmat. Allt beror bara på vad du pimpar dem med.

I dessa godbitarna har jag blandat i fetaost och rosmarin och de passar jättebra tillsammans med antingen klyftpotatis, pressad potatis eller, kokt ris.
Om man ska äta dem tillsammans med ris så tycker jag att det blir godast med ett smakrikt ris som t ex basmatiris. Och glöm inte att göra en stor och god sallad till.

Är man inte så många i familjen så passar ju överblivna biffar perfekt i matlådan.

Just rosmarin tycker jag har en lite höstigare smak på något sätt så den kommer nog komma förekomma i mina maträtter en hel del i höst.


Recept
4 portioner

Biffarna
400 g nötfärs
1 ägg
1 stor gul lök
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikakrydda
1 tsk kalvfond
2 msk matgrädde
1-2 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
150 g fetaost
3/4-1 dl ströbröd

2 msk Smör/margarin + olivolja till stekning

Såsen
1 vitlöksklyfta
1/3 Purjolök
1 dl creme fraiche
10 st hackade cocktail/körsbärstomater
2 tsk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk kalvfond
1 kvist rosmarin finhackad
1 dl rött vin
4 dl matgrädde
1 dl vatten
1 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 krm salt

Gör så här: 1. Skala lök och vitlök och hacka grovt. Dra av "bladen" från rosmarinkvisten .
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna förutom nötfärsen, fetaosten och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4 Skär fetaosten i små kuber och blanda sedan ner kuberna i färsen.
5. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Tänk på att ströbrödet sväller lite så blanda inte i för mycket. Börja med 3/4 dl och vänta sedan 5 minuter och behövs det mer så häll i lite till då.
6. Rulla bollar som du sedan plattar till och steker i smör/olja i stekpanna. Stek i några minuter på båda sidor. Kolla en färsbiff för att se att de är helt genomstekta. Lägg sedan biffarna åt sidan på en tallrik. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Fräs tomater, vitlök och purjo tills löken har blivit mjuk.
8. Tillsätt resten av ingredienserna, vispa ihop dem och låt puttra i några minuter. Lägg sedan i biffarna i såsen i stekpannan, strö över lite finhackad färsk rosmarin och servera tillsammans med klyftpotatis, pressad potatis eller ris och en god sallad.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229