Frallor med tranbär & solrosfrön

För några år sedan var vi på roadtrip i Kalifornien och i Palm Springs hittade vi ett fantastiskt bageri där vi köpte frukost några gånger. De hade ett supergott bröd med tranbär som satt sig i hjärnan på mig. Så nu när jag äntligen fått tillbaka lite baklust så tänkte jag att jag måste testa mig fram till ett gott bröd med just tranbär.

Varför jag just gör frallor är nog för enkelhetens skull. Är ingen fantastiskt bagare så börjar med det som känns lättast.

Dessa gjorde jag lite grövre med rågsikt så man slipper bli hungrig igen efter en kvart.

Tänker på sommarens cykelturer till stranden med en ryggsäck packad med frukostfrallor som avnjuts på en klippa vid havet. Känns ändå inte så långt borta nu. Ljuset är här och nu våntar vi bara på värmen. Tills den har kommit så kan man ju alltid testa sig fram till de perfekta frallorna.


Recept
ca 20 frallor


50g jäst
5 dl vatten
50g smör

2 krm kanel

1 tsk salt
1/4 dl vit sirap

1 tsk farinsocker
13 dl rågsikt (kungsörnen)

75g hackade torkade tranbär

1ägg till pensling

Solroskärnor till garnering

Gör så här:
1. Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm till fingervarmt 37 grader.
2. Smula jästen i bunke och tillsätt salt, kanel, sirap och farinsocker och blanda väl. (jästen smälter samman med socker och salt efter nån minut)
3. Häll i smörvattnet i bunken och blanda väl.
4. Häll i mjölet lite i taget och blanda väl. Blanda i de hackade tranbären. Jag kör sedan degen i kitcheaiden i ca 10 min.
5. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 30 min.
6. Knåda degen och dela sedan i bitar (jag brukar väga dem och ca65g/fralla är bra) som du rullar till runda bollar och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper.
7. Jäs under bakduk i 30 min.

8. Sätt ugnen på 260 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över garneringen.
9. Sätt in plåten i ugnen och spraya in vatten, stäng luckan pch sänk värmen till 250 grader och grädda i ca10 min.

10. Låt sedan bullarna svalna utan handduk.

11. Höj värmen igen innan nästa plåt och gör likadant igen.

  • Bröd

Gillar

Kommentarer