Frozen Chocolate Cheesecake med Bailey's Chocolate Luxe



Igår var vi och firade min lilla Mamma som fyllde år i fredags. Det blev enkelt med tacos som både barn och vuxna gillar och till efterrätt så hade jag gjort en "liten" frozen cheescake smaksatt med Baileys Chocolat Luxe och mörk choklad, toppad med center. Inget för barnen som istället frossade i pinnglass och var sin liten skå med blandat strössel.

Måste nog medge att idén med att toppa med godis var snyggare än vad det var gott.
Eller gott var det ju, lite för gott. Det blev liksom lite för mycket av det goda.
En mäktig cheesecake blev det med all choklad i och på.

Det här är ingen cheesecake som man gör samma dag som den ska ätas. Man får vara ute lite i god tid. Helst gör man chokladgrädden dag 1, cheesecakeen dag 2 och äter den dag 3.

Det är ändå det som även är det bästa med att göra just en frozen chesecake för man kan göra den några dagar innan den ska ätas och slipper stå samma dag som med en tårta.


Recept
En 24-28 cm springform

½ kg center till topping/garnering

Steg 1: Chokladgrädde (görs dagen innan cheescakeen)
200 g mörk choklad (jag tog marabous mörk 200g)
6 dl grädde
1 dl Baileys Chocolat Luxe

Gör så här:
1. Värm upp grädden och baileysen i en kastrull på låg värme (2-3:an på spisen) och den får absolut inte börja koka (då skär sig grädden sedan och man kan inte vispa den).
2. Dela chokladen i små bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält, hela tiden på mycket låg värme. Det tar en stund.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 10 h.

Steg 2: Cheesecakesmeten
Du behöver 3 stycken bunkar att göra de olika stegen i och det är viktigt att du gör dem i rätt ordning.

Skål nr 1
6 äggvitor

Gör så här:
1. Vispa äggvitorna till ett vitt ganska hårt skum. Börja vispa på låg hastighet och öka sedan hastigheten efter en liten stund.

Skål nr 2
6 dl chokladgrädde

Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hård.

Skål nr 3
6 äggulor
4 dl socker
200 g philadelphiaost
1 tsk bourboun vaniljpulver/2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Gör så här:
1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa tills allt är väl blandat.
3. Tillsätt philadelphiaosten och vispa tills det inte är några klumpar.


Steg 3: Kakbotten + ihopsättning av cheesekaken
Skål nr 1+2+3

250 g Digestivekex
50 g rumstempererat margarin

Gör så här:
1.Häll i skål nr 2 i skål nr 3 och blanda väl.
2. Häll till sist ner skål nr 1 i skål nr 3 och vänd försiktigt ner äggvitan tills allt är väl blandat.
3. Krossa kexen eller mixa dem till smulor och blanda dem sedan med det rumstempererade margarinet och tryck sedan ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant.
4. Häll sedan smeten över kaksmulorna. Täck sedan formen med folie och sätt in i frysen helst i minst 24 timmar.
5. Toppa med ½ kg center vid servering.

Gillar

Kommentarer

itismadeby
itismadeby,
Wow den låter helt underbar god. Och ser väldigt fin att servera. Tack för receptet
nouw.com/itismadeby
joannatornqvist
joannatornqvist,
Ja den är supergod! Hoppas du gillar den 😊
nouw.com/joannatornqvist
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229