Halloumi- & Fetaostpaj

Paj är ju så gott men av någon anledning så glömmer jag av att laga det. Kanske är det för att i tanken så känns det jobbigare än vad det faktiskt är. Den här pajen är faktiskt enkel att göra och det går ju i princip att variera fyllningen i oändlighet. En riktig skåprensarpaj. Ta vad du gillar eller har hemma och blanda med creme fraiche.

Det fina med den här pajen är dessutom att den blir bara godare om den äts dagen efter. Perfekt till bjudningar där man vill kunna förbereda sig lite och slippa stå med allt i sista stund.
Kanske som nu inför midsommar. Vad ska ni äta till midsommar? Är ni förberedda? Själv ska jag till mataffären i eftermiddag och kriga tillsammans med resten...
Hoppas ni får en fin midsommarhelg!

Recept
4-6 portioner
1 Mindre paj
(diameter 26 cm höjd 3 cm)

Pajskal
5 dl mjöl
½ dl vatten
180 g smör

Fyllning
150 g halloumi (fontana)
1 tomat
2 paprikor
1 rödlök
1/2 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 näve babyspenat
2 tsk svartpeppar
1 krm salt
1 msk paprikapulver (vanligt)
1 krm paprikapulver (rökt)
1 tsk srirachasås
2 msk tomatpuré
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 msk basilika (fryst)
1 msk oregano (torkad)
1 tsk balsamvinäger
2 1/2 dl creme fraiche (34%)
150g fetaost (fontana)
Smör + olivolja till stekning
1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka halloumi och grönsaker.
4. Fräs halloumi tillsammans med paprika, rödlök, purjo, spenat och vitlök tills löken är mjuk. (Vänta med fetaosten & tomaten till senare)
5. Blanda i sambal, tomatpuré, svartpeppar, salt, paprikapulver, buljongtärningen och rött vin och koka ihop i nån minut. Blanda i creme fraichen och låt puttra ihop medans du blandar väl. Ta bort från värmen.
6. Skär fetaosten i tärningar och skär sedan tomaten i klyftor, skär bort det vattniga kärnorna och skär sedan i småbitar och blanda ner dem i röran.
6. Lägg röran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader och sänk sedan direkt värmen till 200 grader och låt pajen vara inne i 30 minuter.
8. Låt pajen svalna och stabilisera sig något innan servering ca 10 minuter. Servera tillsammans med en sallad.

Gillar

Kommentarer