Hemmagjord Färskost


Hemmagjord färskost tycker jag personligen låter väldigt mycket svårare än vad det faktiskt var att göra. Det ända som var lite problematiskt var själva avrinningen där jag inte direkt hade någon plats för det i kylskåpet och fick i slutändan ta åtta stycken dricksglas med kaffefilter och gummiband runt.

Först så hällde jag glatt upp den uppvärmda yoghurt/gräddfilen i kaffefiltren i endast fyra glas och det gick ungefär en minut innan alla filtren hade gått sönder. Jag hade hällt för snabbt och för mycket i varje filter. Så det fick bli åtta stycken istället med lite mindre i varje.

Glasen ska sedan stå i kylen över natten för att vätskan ska rinna bort. Vätska som samlas i glasen ska du spara för den kan du sedan använda för att baka bröd med. Har du inte tänkt att baka bröd snart så häll över vasslen i en burk och sätt in i frysen och ta fram vid nästa brödbak.


Den här färskosten är naturell och du smaksätter den precis hur du vill. Jag gjorde delade upp min färskost i två skålar för att smaksätta dem olika.
Den ena smaksatte jag med en vitlöksklyfta och lite färsk hackad timjan och den andra med en vitlöksklyfta, lite frusen hackad basilika och 1 tesked sambal oelek.

Färskosten passar utmärkt att äta på smörgåsen eller på hemmagjorda salta kex (<-- recept) på ostbrickan.
Inlägg från min gamla blogg

Recept
ca 4 dl färdig färskost

1 Liter naturell yoghurt 3 %
3 dl gräddfil

Gör så här:
1. Häll yoghurt och gräddfil i en kastrull och blanda väl. Värm till 50 grader. (använd termometer). Låt svalna.
2. Fäst kaffefilter på glas (jag använde 8 st) med ett gummiband runt kanten så kaffefiltret inte glider ner. Häll långsamt i lite yoghurt/gräddfil i varje filter och sätt in glasen i kylen över natten.
3. Dagen efter är färskosten klar. Smaksätt den efter tycke eller använd den naturell.

Receptkälla: Pickipicki.se

Gillar

Kommentarer