Jordgubbsmousse med Kesella



Somriga desserter kan jag inte få nog av.
Den här med jordgubbar är fräsch inte bara av jordgubbarna utan även av kesellan/kvargen med sin lite syrliga smak.
Vill man så kan den här moussen även användas som ett lager fyllning i en tårta men då ökar du mängden gelatinblad till 4 st istället för 3 så du får en stabilare mousse.


Den här somriga desserten går även bra att göra till vintern med köpta frusna jordgubbar utan att man behöver oroa sig för eventuella smittor då jordgubbarna ska kokas. Se bara till att du kokar dem lite längre ungefär 5 minuter så är det helt säkert sedan.
Perfekt att använda med just frusna bär som man har liggande. Det behöver ju inte vara just jordgubbar utan du kan använda hallon, vinbär, blåbär, björnbär eller krusbär.


Recept
ca 4 portioner

250 g jordgubbar (helst färska men frysta går bra)
½ tsk bourbon vaniljpulver/1 tsk vaniljsocker
½ dl vatten
½ dl socker
100 g kesella/kvarg 10%
1 dl florsocker
3 gelatinblad (4 st om du ska göra tårtfyllning)
2 dl vispgrädde

Tillbehör:
2 dl grädde som topping
Jordgubbar

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.
2. Koka upp jordgubbarna, vattnet och sockret. Mosa jordgubbarna med t ex en potatismosare. Koka i nån minut. Mixa jordgubbarna till en slät sås med stavmixer.
3. Blanda i gelatinbladen i den heta jordgubbssåsen och rör tills de smält helt. Låt svalna något.
4. Blanda i kesellan och sikta ner florsockret och rör om väl.
5. Vispa grädden ganska hård och blanda ner den i jordgubbssmeten.
6. Häll upp i portionsskålar.
7. Låt stelna i kylskåp helst i minst 4 timmar.

Gillar

Kommentarer