Knäckig Rabarberpaj


Sommarens första rabarberskörd fick hamna i en grymt god rabarberpaj som vi åt till efterrätt när vi grillade senast.
Jag brukade baka den här pajen för många år sedan och receptet har jag med mig hemifrån så jag vet faktiskt inte varifrån det kommer ursprungligen. Kan tänka mig att det är någon gammal veckotidning.
God är den iallafall.

Detta är en ganska söt paj så det passar perfekt att ha just rabarber i den. Även hallon eller röda vinbär skulle nog vara gott i den här.

Pajbotten, syrliga rabarber och på toppen ett knäckigt täcke blandat med havregryn. Till den här pajen passar det perfekt med vaniljsås eller varför inte en kula vaniljglass i sommarvärmen.



Recept

Pajdegen
100 g smör
1 msk florsocker
2 msk kallt vatten
3 dl vetemjöl

Fyllningen
½ kg rabarber
½ msk potatismjöl

75 g smör
1½ dl socker
3 dl havregryn
1½ dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Gör först pajdegen genom att arbeta samman alla ingredienserna till en deg, för hand eller med köksmaskin..
2. Tryck ut i en pajform.
3. Förgrädda pajsket i 10 minuter på 200 grader.
4. Skala rabarberna och skär i sockerbitsstora bitar. Blanda rabarberna med potatismjölet.
5. Smält smöret och blanda tillsammans med socker, vaniljsocker, havregryn och sirap.
6. Sprid ut rabarberbitarna i pajskalet och bred över havreblandningen.
7. Sätt in pajen i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Gillar

Kommentarer