Rulltårta med Hallon- & Marängsmörkräm


Att baka en rulltårta som när man rullar ihop den inte spricker. Det kan ju låta otroligt enkelt men det är ju uppenbarligen inte det. Det är väldigt lätt att rullen blir för tjock eller för torr och sedan spricker den upp när man rullar den och det ser ju lite trist ut när den ska serveras. Så hur ska man då göra för att få den hel och fin?
Läs vidare så ska du få några tips.

Vi hade en rulltårtebakdag här hemma för ett tag sedan, jag och en vän, där målet var just att rulltårtan skulle rullas ihop utan att spricka. Simpelt låter det ju med tanke på att rulltårta ska vara ett av de enklaste bakverken och är det om man nu har ett bra recept och lite tips och trix som hjälp.

Vi fyllde vår rulltårta med en perfekt balanserad marängsmörkräm med hallon. Sött möter surt och blir helt underbart. En av de godaste rulltårtorna som jag har ätit om man nu får säga det om något som man själv bakat.

Om du gör den här rulltårtan så försök inte få i all marängsmörkräm i rullen. Det går inte. Du får helt enkelt leva med att det bir lite smörkräm över. Marängsmörkrämen går finfint att frysa in nämnligen och ta upp en annan dag. Då tar du fram den, låter den tina och vispar upp den lite lätt igen.


Tips & Trix:
Kakan:
- Sikta i mjölet i smeten och rör försiktigt ner det. Vispa inte.
- Ha inte inne kakan för länge! Det räcker med några minuter. Max 5 minuter. Men kolla kakan hela tiden och ta ut den när den är gyllene.
- Spraya kakan lite lätt med vatten (använd en blomspruta) och lägg sedan en plåt som lock över för att binda inne fukt.
- När kakan svalnat så strö socker på ett bakplåtspapper, vänd kakan på och pensla med iskallt vatten på bakplåtspappret. Dra sedan försiktigt av bakplåtspappret från kakan och spraya sedan kakan med lite mer vatten.
- Ha inte för mycket fyllning.
- Rulla rulltårtan försiktigt. Ta hjälp av bakpåtspappret och rulla.
- Min form är 28X40cm. En rulltårteplåt från Tala. Du kan hitta den HÄR. Du kan använda en som är lite större (då blir ugnstiden ännu kortare) men använd inte en mindre för då blir kakan för tjock.
Smörkrämen:
- Alla ingredienser ska vara rumstempererade. Även hallonen.
- Du behöver en termometer.

Recept
1 st 40cm lång rulltårta ca 20 bitar

Kaka
3 ägg
1 ½ dl florsocker
½ dl socker
½ tsk bourbon vaniljpulver
2 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
3 msk mjölk

Gör så här:
1. Vispa ägg, socker, florsocker och vaniljpulver tills det är riktigt vitt och fluffigt.
2. Blanda bakpulver med mjöl och siktas sedan ner blandningen i äggsmeten lite i taget medan du blandar med en elv. Du ska alltså inte vispa smeten mer. Bara röra.
3. Rör ner mjölken. 1 msk i taget.
4. Lägg ett bakplåtspapper på plåten du ska använda (jag brukar smeta ut liteolja under pappret så ligger det still) oxh bred ut smeten på pappret.
5. Sätt in i ugnen på 250 grader i 3-5 min eller tills kakan är gyllene.
6. Ta ut kakan ut ugnen och lyft av kakan från plåten. Spraya kakan med lite vatten med hjälp av en blomspruta och lägg en kall plåt över som lock. Låt kakan svalna helt.
7. När kakan svalnat så strö socker på ett bakplåtspapper, vänd kakan på och pensla med iskallt vatten på bakplåtspappret. Dra sedan försiktigt av bakplåtspappret från kakan och spraya sedan kakan med lite mer vatten.
8. Bred på fyllningen. Ha inte på för mycket fyllning.
9. Rulla rulltårtan försiktigt. Ta hjälp av bakpåtspappret och rulla ihop.

Marängsmörkräm
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
½ tsk bourbon vaniljpulver
1 ½ tsk pressad citron (går bra med sån på flaska)
200 g rumsvarmt smör
2 ½ dl florsocker
250 g rumstempererade hallon (köp frysta och låt dem tina helt)


Gör så här:
1. Häll i socker, äggvitor och citron i en metallbunke och vispa med elvisp över vattenbad tills smeten nått 65 grader. Använd en termometer.
2. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa smeten tills den har kallnat. Ca 10 min. Enklast om du har en köksmaskin eller visp med ställning.
3. Vispa i det rumsvarma smöret lite i taget och vispa tills det har blivit en jämn smet. Vispa sedan i vaniljpulvret.
4. Vispa i florsockret lite i taget.
5. Rör ner de rumstempererade hallonen.

Gillar

Kommentarer