Semlemuffins


Ibland så går det bara inte riktigt som man planerat...
Idag så var planen att vi skulle ha vänner över på semlekväll och jag skulle baka lika goda semlor som de som jag bakade förra året och använda exakt samma recept för de blev ju så himla goda...
Allt planerat och inköpt och jäst hade jag redan hemma som inte hade gått ut ännu men som ändå legat i kylen några dagar. Tänkte att den går ju bra att använda...

Gjorde så degen och allt var frid och fröjd. Vännerna var här och vi väntade bara på att degen skulle jäsa klart. Klockan ringer och jag lyfter på bakduken och i bunken ligger en hård och kompakt liten degklump på botten. Den har inte jäst det minsta!

Klockan var nu 19.30 så jag hade inte direkt nån tid att börja om med en ny jäst och chansa på den med samma datum som jag hade kvar. Så iväg till affären för att köpa färdiga bullar som vi skulle fylla.
Det var inte bara vi som hade den tanken kan jag ju säga så fick åka hem utan en endaste liten bulle...snopet.

Så vad göra? Madelmassafyllningen och chokladvaniljgrädden var klar så det fick bli en liten nödlösning i form av kardemummamuffins omgjorda till semlor. Inte fy skam det heller kan jag nu så här i efterhand erkänna, för de blev väldans goda. Men ändå surt med att det inte blev riktiga semlor. Vi hade dessutom lite hallon till och det blev verkligen gott tillsammans.


Så känner du att du inte vill/orkar ställa dig och baka riktiga semlebullar men ändå vill ha något minst lika gott som faktiskt går på sammanlagt ca 20 minuter (ok, max en halvtimme) så är de här något för dig.

Så en positiv sak har vi faktiskt ändå kommit fram till idag...
Kardemummamuffins med mandelmassafyllning och grädde med vanilj och vitchoklad = supergoda fusksemlor.

Inlägg från min gamla blogg



Recept
ca 12 st muffins

100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 ½ tsk kardemumma

Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca 12-15 minuter.


Mandelmassafyllning
400 gr mandelmassa
25 gr smör
En skvätt mjölk

Gör så här:
1. Blanda fyllningens ingredienser med en elvisp.

Vitchokladgrädde
50 g riven vit choklad
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa grädden ganska hård och blanda i vaniljsockret och den rivna vita chokladen.


Florsocker till garnering

Skär av toppen på muffinsen när de har svalnat och gröp ur dem lite. Fyll med mandelmassafyllningen och spritsa sedan på grädden. Skär eventuellt locket till en trekant. Lägg på locket och strö lite florsocker över.

Gillar

Kommentarer