Sommartårta av vit chokladkladdkaka

Denna tårta blev vår midsommartårta och samtidigt en födelsedagstårta då vi passade på att lite tidigt fira min lillebror som fyller 35 år(!) på onsdag nästa vecka.

En enkel men väldigt somrig tårta som gillades av alla. De två bottnarna är av vit chokladkladdkaka och fyllningen är så simpel som vispad grädde och skivade jordgubbar. Ibland behöver det goda inte vara mer avancerat än så.

Enklast är om man har två springformar men det funkar även med en om man bar har det. Gör hela smeten och dela i två delar.

Recept
2 st 24 cm springformar blir 2 bottnar

300g smör
6 dl socker
1 vit chokladkaka (marabou 185g)
1,5 msk vaniljsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (över/undervärme, ej varmluft).
2. Smält smöret i en kastrull på hög värme tills det bubblar och blir lite brynt (ej bränt) vilket ger kakan lite kolasmak.
3. Ta bort kastrullen från plattan & bryt den vita chokladen i bitar och rör ner i det smälta smöret. Rör tills all choklad smält.
4. Rör ner socker & vaniljsocker i det smälta smöret. Tillsätt därefter äggen ett i taget och rör ner i smeten. Rör sist ner vetemjölet.
4. Lägg ett bakplåtspapper i botten på 2 st springformar, kläm på formen och klipp bort överflödet runt. Smöra kanterna och häll sedan ner hälften av smeten i varje form.
5. Baka varje botten i ungnen en i taget i 18 min och låt sen stå och kallna.

Gillar

Kommentarer

Amanda
,
Hej! Försöker hitta ett recept jag lagat för några år sedan. Misstänker att det kommer ifrån dig men kan ha fel. Har inte du ett recept med pulled beef, pasta, aivar, mozzarella o persilja?
joannasrecept
joannasrecept,
Hej! Nej tyvärr har inget sånt lagrat ☺️
nouw.com/joannasrecept